Het laatste nieuws

Kim Coppes: ‘Psychologische veiligheid kan voor meer werkgeluk zorgen’.


09/08/20 14:26:04
Categorie: nl
Ingezonden door: Joriene

Het thema ligt haar nauw aan het hart. Niet voor niets is zij avondvoorzitter voor het event ‘Psychologische veiligheid’ op 24 september aanstaande in Deventer. Zij wordt als ‘sprankelend’ omschreven en daar is niets aan gelogen.  Zij is een energieke duizendpoot, die niet alleen als dagvoorzitter, maar ook als debatleider, interviewer en trainer fungeert. En die het bovendien heerlijk vindt om te improviseren. Voorafgaand aan het event spraken wij met haar. Kim_Coppes_17.4

 Haar betrokkenheid bij het onderwerp? ‘Het is momenteel een hot thema. Het speelt in alle organisaties en branches. Er is een sterke tendens om er aandacht aan te besteden. En terecht. Mensen voelen zich te vaak gestrest en ongelukkig in hun werk. Werkgeluk is een belangrijk aandachtspunt. Psychologische veiligheid kan daarvoor zorgen’. Zonder daarover al te veel in detail te willen treden, liggen de voorbeelden van psychologische onveiligheid volgens Kim voor het oprapen. In ziekenhuizen, op scholen maar ook binnen ministeries struikel je erover.

Waarom doen we dit onszelf en elkaar aan? Kim moet even nadenken over het antwoord. ‘Deels heeft het met de menselijke natuur te maken, dat we onze plaats in de groep blijven bevechten’, zegt ze. Maar er spelen ook psychologische factoren. ‘De kracht om kwetsbaar te zijn, is vrij nieuw. Daar ligt overigens  wel het aangrijpingspunt voor verbetering. Ik raak vaak ontroerd als ik mensen van machtige beroepsgroepen in een zaal hoor zeggen dat ze zichzelf kwetsbaar of onzeker voelen, dat we anders met elkaar moeten omgaan en voor elkaars veiligheid moeten zorgen’.

Nog een laatste vraag: hoe kijk je tegen de effecten van corona en het thuiswerken aan. Kim Coppes is daar niet onverdeeld gelukkig over. ‘Natuurlijk zie ik ook goede ontwikkelingen, maar wat mij zorgen baart is de enorme verharding die over en weer optreedt. Mensen die pleiten voor versoepeling van maatregelen meteen diskwalificeren als ‘asociaal’ zorgt voor een vervuiling van de toon in de discussie. Hetzelfde gebeurt wanneer wij overheden die proberen een onbekende situatie zo veilig mogelijk te hanteren,  meteen van complotten en machtsmisbruik betichten. Dat helpt niemand. We hebben nu een prachtige kans om ons samen te bezinnen over de vraag hoe onze toekomst eruit ziet. Die kans kunnen wij omarmen. Dan kunnen we gelukkiger worden’.    

 Psychologische Veiligheid avond event

Hans van der Loo & Joriene Beks
Auteurs "Psychologische Veiligheid, zo vorm je vrijmoedige teams”

Pluutjes

Nieuws

De laatste ontwikkelingen rondom het boek en de masterclass.